Su, insan yaşamının en önemli kaynağıdır. Bu yüzden içme suyunun kalitesine her zaman önem vermek gerekir. Son zamanlarda içme sularının kalitesinin bozulduğunu söyleyebiliriz. Kimyasal ve mikroplarla dolu suları içmek insan sağlığını tehdit etmektedir. Bu yüzden içtiğimiz suların su ölçüm değerleri daima standartlara uymalıdır. Peki, içtiğimiz suların kaliteli olduğunu nasıl anlarız?
Yaşamımızın kaynağı olan suyun kaliteli olması oldukça önemlidir. Günümüzde artık sağlıklı su bulmak oldukça zor bir hale geldi. Sağlıksız sular ise insan sağlığını olumsuz yönde etkiliyor. Bu yüzden suların kaliteli olup olmadığına dikkat etmek gerekiyor. Suyun kalitesini belirleyen en önemli ölçüt pH derecesidir. Bunun dışında suların saklandığı ortam da oldukça önemlidir. Örneğin damacana içerisinde uzun süre duran su sağlığa zarar verir. Aynı zamanda su satın alırken su ölçüm değerleri açısından mühim olan pH derecesini kontrol etmelisiniz. Kaliteli suyun pH derecesi 7,2 ile 8,5 arasında değişmektedir.
PPM Nasıl Ölçülür?
Suyun kalitesini anlamak için yapılması gereken birtakım ölçümler vardır. Bunlardan en önemlileri ise pH ve PPM ölçümüdür. Suyun içilebilmesi için PPM değerinin maksimum 150 olması gerektiğini söyleyebiliriz. PH değeri ise 7,2 ile 8,5 arasında değişkenlik gösterir. PPM; milyon başına düşen parçanın hesaplanması anlamına gelir. Katı, gaz ya da sıvı üretiminde PPM formülünü sıkça kullanırız. Bu formülün kullanıldığı alanlar genel olarak; tarım endüstrisi, yüzme havuzlarındaki klor miktarı, su arıtma sistemleri ve laboratuvarlar gibi alanlardır.
Arıtma sistemlerinde su ölçüm değerleri hesaplanırken PPM değerlerinden yararlanmaktayız. PPM değerini ölçmek için ilk olarak maddenin ağırlığını hacme bölmek, daha sonra da çıkan sonucu 1.000.000 ile çarpmak gerekiyor. Bu işlemin sonucunda PPM değeri ortaya çıkıyor. İçme suyunun kalitesini ölçmek için PPM formülünden sıkça yararlanılmaktadır.
Arıtma Suyun Kalitesi Nasıl Anlaşılır?
İnsan hayatının en önemli kaynağı sudur. Bu yüzden içtiğimiz suyun mutlaka kaliteli ve temiz olması gerekiyor. Kaliteli ve sağlıklı olan su organlarımızın doğru çalışmasını etkiliyor. Bu yüzden su tüketiminde bazı etkenlere dikkat etmek gerekiyor. Peki suyun kaliteli olduğunu nasıl anlarız? İçtiğimiz kaynakların su ölçüm değerleri nasıl olmalıdır?
Suyun kalitesini anlamak için ilk olarak göz testi yapabilirsiniz. Eğer su bulanık ya da tanecikli yapıdaysa sağlıklı olduğunu söyleyemeyiz. Doğal olan su mutlaka renksiz ve berrak olmalıdır. Suyu ilk olarak gözümüz ile test etsek de bu durum sağlıklı olduğunu anlamak için yeterli değildir. Gözle bakınca su içerisinde bulunan mikroorganizmaları görmemiz mümkün değildir. Bu yüzden su arıtma sistemleri kullanmak önemlidir.
Arıtma Sistemleri Ne İşe Yarar?
Suyun temizlenmesi için gerekli olan arıtma sistemleri organik filtreler kullanarak tamamen saf su elde etmeye yarar. Böylece arıtma sisteminden geçen su hem sağlıklı hem de doğal bir hale gelir. Arıtma sistemlerinden geçen su oksijen bakımından da zengin olduğu için rahatlıkla tüketebilirsiniz. Bu yüzden musluk suyu ya da kaynak sularını arıtmadan geçirmek önemlidir. Su ölçüm değerleri kontrol edilmeden bir suyu içmek sağlık açısından zararlı olabilir.
Kendi yöntemlerinizle su arıtmak istiyorsanız ev tipi su arıtma cihazları kullanabilirsiniz. Bu cihazlar oldukça kullanışlı ve ufak cihazlardır. Musluk suyunu arıtmak ve su ölçüm değerleri açısından suyu uygun hale getirmek için bu sistemlerden faydalanabilirsiniz. Böylelikle sürekli su satın almanıza gerek kalmadan evde musluk suyunuzu kolaylıkla arıtırsınız.
Suyun TDS Değeri Nasıl Ölçülür?
Suyun kalitesini etkileyen pek çok unsur bulunmaktadır. Bunlardan en bilinenleri pH ve iletkenlik değeridir diyebiliriz. Bunun dışında Total Dissolved Solids, yani kısa ismiyle TDS önemli bir değerdir. Türkçe anlamı toplam çözünmüş katı madde miktarı anlamına geliyor. Su içerisindeki göremediğimiz tuz, çeşitli mineraller ya da metal gibi maddeleri görüntülemek için bu ölçü biriminden faydalanmak gerekiyor.
- Suların içerisinde bulunan katı maddelerin oranı yani diğer bir ismiyle TDS arttıkça, suların elektrik iletkenliği de artış gösterir.
- Su iletkenlik oranı ise cep cihazları ile ölçülmektedir. TDS Metre ismi verilen bu cihazlar suyun iletkenlik oranını ölçer.
- 1 mikrosiemens/santimetre (m/s) cinsinden iletkenlik değeri yaklaşık olarak 0,5 m/l TDS değeri olarak kabul edilmektedir.
- TDS ölçümünde kullanılmakta olan cihazlar suya batırılır. Bu cihazların iki adet metal parçaları mevcuttur.
- Metal parçalar arasında eğer bir elektrik akımı ortaya çıkarsa bu oranın değerine bakmak gerekir.
- Su içerisinde bulunan çözünmüş katı madde oranı fazla ise TDS oranı da bir o kadar fazla çıkacaktır.
Suyun TDS değerini bilmek su ölçüm değerleri açısından oldukça önemlidir. Suyun içilebilirliğini öğrenmek için bu değere bakmak gerekiyor. Bir suyun kirli ya da temiz görünmesi bu değeri anlamamıza yetmez. Bu yüzden su kalitesini öğrenmek için mutlaka değerlere bakmak gerekiyor. Bu ölçümü yapmak için uzmanlık gerekmez. Oldukça kolay bir şekilde evde içme sularınız üzerinde deneyebilirsiniz.
TDS Metre Su Kalitesi Kaç Olmalı?
Suyun TDS metre değeri dijital ya da manuel cihazlar ile ölçülebilir. En kesin sonucu elbette ki endüstriyel su arıtma cihazları gösterir. Fakat evlerde de basit yöntemlerle bu değeri bulmak kolaydır. Farklı TDS cihazlarıyla birkaç kez ölçüm yaparak suyunuzun kaliteli olup olmadığını test edebilirsiniz. Güvenli bir suyun PPM oranı minimum 150 olmalıdır, maksimum ise 500’e kadar çıkar. Suyun kalitesini net bir şekilde öğrenmek için pH değerine de dikkat etmek gerekiyor. Suyun iletkenlik oranını öğrenmeden içmek sağlıklı değildir.
İletkenlik suyun saflık durumunu belirleyen özelliklerden biridir. İletkenliği TDS metre olarak da nitelendirebiliriz. Su ölçüm değerleri açısından önemli bir kavram olan TDS ile içme suyunun kalitesini öğreniriz. Suyun iletkenliği ne kadar yüksek çıkarsa, kalitesi de bir o kadar düşecektir. Bu yüzden suyun iletkenliğini ölçmek ve ona göre içmek gerekiyor. Güvenilir ve sağlıklı bir suda TDS değerine dikkat etmek önemlidir. Bu konuda Dünya Sağlık Örgütü (WHO) bazı değerleri önerir. Bu önermelere göre TDS ölçümleri maksimum 500 mg/L (500 PPM) olmalıdır. Su alırken bu değerlerde olduğuna dikkat etmemiz gerekiyor. PH değeri ise genel olarak 7,2 ile 8,5 arasında olmalıdır. Su çeşitlerine göre TDS değerleri şu şekildedir:
- 0-17 arası TDS değeri yumuşak su,
- 17-80 arası TDS değeri az sert su,
- 80-150 arası TDS değeri orta sert su,
- 150-200 arası TDS değeri sert su,
- 200-350 arası TDS değeri çok sert su,
- 350-1.100 arası TDS değeri içilemez su,
- 1.100-6.000 arası TDS değeri acı su,
- 6.000-13.000 arası TDS değeri çok acı su,
- 13.000-30.000 arası TDS değeri tuzlu su,
- 30.000 ve üstü TDS değeri deniz suyu
TDS Su Ölçüm Cihazı Nedir?
İçtiğimiz suyun kalitesini anlamak için dikkat etmemiz değerlerden birisi de TDS değeridir. Peki su ölçüm değerleri açısından önemli olan bu değeri nasıl ölçeriz? Su kalitesini ölçmek için TDS metre ismi verilen cihazlar bulunmaktadır. Bu cihazları evlerimizde kolaylıkla kullanarak TDS oranlarını öğrenebiliriz. Suyun iletkenlik oranını anlamamızda yardımcı olan bu cihazı sadece içme sularında değil aynı zamanda bazı maddeler, katı çözeltiler, tuz ve mineral yapıları ya da metaller üzerinde de kullanabiliriz.
Genellikle su arıtım işlerinde sıklıkla kullandığımız TDS ölçüm cihazları oldukça önemli cihazlardır. Bir suyun içilebilirliğini öğrenmek için mutlaka yapılması gerekilen bir testtir. Bunun yasal bir mecburiyet olduğunu da belirtmek gerekiyor. Dışarıda satın aldığımız sularda TDS ölçümü mutlaka yapılıyor. Belirli su ölçüm değerleri yapılmadan su satışı yapmak imkansızdır. Siz de su arıtma cihazları sayesinde evinizde TDS değerine uygun su tüketimi yapabilirsiniz.
Su Arıtma Cihazları Neden Önemlidir?
Organik ve doğal olan sular her zaman en sağlıklı olan sulardır. Dünyadaki nüfus artışı ve denge bozulmaları maalesef doğal kaynakların da kalitesini bozmuş oldu. Bu yüzden su her ne kadar doğal bir kaynaktan alınıyor olsa da birtakım ölçümlerden geçmesi gerekiyor. Su ölçüm değerleri açısından birtakım arıtma cihazları kullanılmaktadır. Bu cihazlar suyu temiz, sağlıklı ve içilmek için uygun bir hale getiriyor. Evlerde musluklardan akan suyun temiz olduğunu düşünmeniz yanlıştır. Eğer musluk suyu içmek istiyorsanız ev tipi su arıtma cihazları satın alarak evde kolay bir şekilde temiz su elde edebilirsiniz. Böylece içtiğiniz su daha sağlıklı ve kaliteli olacaktır.
Su arıtma cihazları su içerisinde bulunan sağlıksız ve zararlı olan kimyasal maddeleri ayrıştırır. Böylece su içilebilir hale gelir. Arıtmadan geçmeyen suları içmek oldukça zararlıdır.
Her insan evinde sürekli temiz su olmasını ister. Bazen damacanalara güvenmemiz zor olur, damacana yani plastik bir kabın içerisinde bulunan su kısa sürede tüketilmelidir. Bu yüzden daha doğal ve kaliteli bir su içmek için arıtma cihazlarından yardım almak gerekir. Su ölçüm değerleri açısından en kaliteli suyu üreten cihazlar arıtma cihazlarıdır. Siz de evinizde doğal yöntemlerle su arıtmak istiyorsanız su arıtma cihazı taktırabilirsiniz.
Su Arıtma Cihazlarının Faydaları Nedir?
Evlerde ya da endüstriyel alanlarda kullanılan su arıtma cihazları, oldukça önemli cihazlardır. Suyun içilebilir ve güvenli hale gelmesi için mutlaka arıtmadan geçmesi gerekir. Bu da su arıtma cihazları ile mümkün hale geliyor. Suyunuzu zararlı maddelerden ve kimyasallardan arındırmak için su arıtma cihazlarını kullanmak önemlidir. Aksi takdirde bir suyun kendi kendine saf bir hale gelmesini bekleyemezsiniz. Su ölçüm değerleri açısından en sağlıklı oranları arıtma cihazları ile elde edersiniz.
Su arıtma cihazlarını sadece büyük firmalar kullanmaz, aynı zamanda sizler evlerinizde de kullanılabilirsiniz. Musluk altına yerleştirilen ve oldukça az yer kaplayan bu arıtma cihazları, evde doğal bir şekilde su içmenize yardımcı oluyor. Böylelikle arıtma cihazına sahip olduğunuz için ekstra olarak su satın almanıza gerek kalmaz. Kendi suyunuzu arıtıp tasarruf edebilirsiniz. Bunun dışında arıtma suları size pek çok fayda sağlayacaktır. Örneğin musluk suyuyla çay demlerken çaydanlığın altı zamanla kireç dolar. Su ölçüm değerleri açısında önemli olan arıtma suyu ile bu dertten de kolaylıkla kurtulabilirsiniz. Doğal su kireç dolu olduğu için hem sağlığa zararlıdır hem de çaydanlığa kısa sürede zarar verir. Temiz bulaşıklar, taptaze yemekler ve sağlıklı bir yaşam için siz de arıtma cihazlarından faydalanın.
Neden Su Arıtma Cihazı Kullanmalısınız?
Arıtma işlemimden geçmemiş bir suyu içmek sağlık açısından iyi değildir. Kirli ve kimyasal içeren bir suyu içtiğinizde etkilerini kısa bir sürede anlamayabilirsiniz. Fakat uzun süreçte size ciddi zararlar verir. Arıtma işleminden geçmeyen su kanserojen maddeler de içermektedir. Bu yüzden suları arıtmak oldukça önemlidir. Mutlaka su ölçüm değerleri açısından uygun bir şekilde arıtılmış suları tüketmek gerekir.
Özellikle de büyük tesislerde su arıtma sistemlerine ihtiyaç büyüktür. Villa ya da yazlık tesisler gibi alanlarda temiz su temin etmek için arıtma sistemleri kullanılmaktadır. Bu tür bir alanda temiz su ihtiyacınız oluyorsa endüstriyel su arıtma cihazları kullanabilirsiniz. Bunun dışında daha ufak bölgelerde ev tipi su arıtma cihazları kullanılabilir. Ev tipi arıtma cihazları musluk altına kolayca yerleştirilerek kullanılır. Böylece evlerinizde musluğun yanına açılan ikinci bir musluk ile arındırılmış suyu rahatlıkla kullanırsınız.
Sık Sorulan Sorular
1İçme suyu sertliği kaç PPM olmalı?
Suyun sağlıklı olarak içilebilmesi için özellikle TDS ve pH değerlerine dikkat edilmesi önemlidir. Bu nedenle sudaki TDS değeri en fazla 120 ppm (içme suyu sertliği) olması gerekir. pH değeri ise 7 ile 8.5 değer aralığında olması içme sularında ideal olarak tanımlanır. İşte Rainsoft su arıtma cihazları olması gereken bu değerleri değiştirmeden korur.
2İçme suyunun TDS değeri kaç olmalı?
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ile Doğayı Koruma Ajansı (EPA) tarafından yapılan belirlemeler doğrultusunda önerilen değerler vardır. Buna göre içme suyunda TDS seviyeleri en fazla 500mg/L (500 ppm) değerinde olması gerekir. Bu değerdeki sular, güvenli bir şekilde içilebilir olarak değerlendirilmektedir. Ayrıca yüksek TDS’de; manganez, bromür, sülfat gibi zararlı maddeler bulunabilir.
3Su ölçümünde PPM ne demek?
TDS ölçüm cihazlarıyla suyun içerisinde bulunan toplam katı madde miktarları belirlenmektedir. Yani içme suyu sertliğini ifade etmektedir. Bu miktarlarda ifade edilen İngilizce açılımı Parts per million olan Ppm değeri, milyonda bir anlamına gelen birimdir. Birim orantısı ise Ppm = (mg çözünen / litre çözelti)’dir. Örneğin; 1,5 Ppm: 1 litre suda 1,5 mg serbest klor vardır.
4Suyun temiz olup olmadığını nasıl anlarız?
Sağlıklı bir su; toksik maddeler içermeyen, renksiz, berrak, tortusuz ve kokusuz olmalıdır. Sağlığa zarar veren herhangi bir bakteri içermemelidir. İçerisindeki mineraller, “gıda maddeleri” tüzüğünde belirtilen seviyelerde olmasına dikkat edilmedir. Suyun bu standartlarda olup olmadığını belirlemek için TDS metre kullanılmaktadır. TDS içme suyu sertliği derecesini, temizlik düzeyini, kalitesini ve kirlilik oranını ölçer.
5TDS’nin açılımı nedir?
Su kalitesini etkileyen pH değeri, sıcaklık, çözünen oksijen ve iletkenliktir. Ayrıca en önemli parametrelerden birisi de İngilizcede Total dissolved solids anlamına gelen TDS’dir. Türkçe karşılığı ise toplam çözünen katı madde miktarıdır. Total dissolved solids, suyun içerisindeki çözünmüş olan madde miktarlarını belirleyerek analiz eden bir birim değeridir.
6En iyi su değerleri nasıl olmalı?
Hem içme suyu hem de doğal kaynak sularında pH değeri nötr veya hafif alkali olması gerekmektedir. Ayrıca pH içme sularında 6,5 ila 9,2, doğal kaynaklarda ise 6,5 ila 8,5 değerleri arasında olması en ideal olanıdır. Su içerisindeki pH değerinin dışında içme suyu sertliği de sağlık açısından çok önemli bir etmendir.
7Suyun pH değeri ne kadar olmalı?
Güncel araştırmalardaki veri sonuçlarına göre suyun pH değer aralığı 7.2 – 8.5 pH arasındadır. Bu aralıktaki değerler Türk standartlarında normal ve sağlıklı kabul edilmektedir. Dolayısıyla pH değerinin düşük veya çok yüksek suyun tüketime uygun olmadığı anlamına gelir. Rainsoft su arıtma cihazları, sudaki pH değerini değiştirmeden arıtan en donanımlı özelliklere sahiptir.
8Kaliteli su nasıl olmalı?
Renksiz, kokusuz ve berrak olan su kaliteli olarak kabul edilmektedir. Dolayısıyla içerisinde yağ, fenol, civa veya klor gibi kötü tat ve koku veren kimyasal maddeler bulunmamalıdır. Gerektiği kadar yumuşak aynı zamanda hastalığa neden olan mikroorganizmalardan arınması gerekmektedir. Ayrıca su; içerisindeki asidik derecesini düşüren kalsiyum, magnezyum ve potasyum maddeleri içermelidir.
9Evde su analizi nasıl yapılır?
İçme suyu sertliği ve kalitesini belirlemek için bir test kabı numuneyle doldurulması gerekmektedir. Öncelikle kaptaki su numunesinin içerisine bir test şeridi batırılmaktadır. Ardından kap döndürülerek bu şekilde birkaç dakika beklenmesi gerekmektedir. Bu süre sonunda sudan çıkarılan test şeridindeki renk değişiklikleri kit içerisindeki renk tablosuyla karşılaştırılmalıdır.